טנסיומטרים

טנסיומטרים

מהו טנסיומטר?

✔️ טנסיומטר הוא כלי המשמש חקלאים לניטור מצב הלחות בקרקע של גידולי ירקות ופירות.

✔️ קריאות הטנסיומטר אינן מושפעות משונות במרקם הקרקע, הטמפרטורה והמליחות והן יכולות לפעול ללא חשמל, כמו כן אין צורך בסוללות.

✔️ הטנסיומטר מורכב מכוס קרמיקה נקבובית עדינה המחוברת לצינור אטום המלא במים. הוא משמש בצורה הטובה ביותר כאשר לחות הקרקע תישמר ב-50 עד 75 אחוזים מקיבולת השדה, כך שזה רלוונטי בעיקר עבור גידולים כמו תירס או ירקות. הם אינם מודדים את טווחי הלחות הנמוכים של הקרקע של יבולים כגון כותנה, דגנים או גרגרים קטנים.

מתי נדע שזה הזמן להשקות?

  • אתם תדעו שזה הזמן להשקות, כאשר קריאות הטנסיומטר מגיעות לערך שנקבע עבור עומק הקרקע שבו ריכוז שורשי המזון הוא הגדול ביותר.

  • משך ההשקיה נקבע באמצעות טנסיומטרים המודדים מתח קרקע בעומק שני או יותר. אם קריאות המתח בעומק השני הזה נמוכות מצוינת השקיה של זמן קצר. לעומת זאת, אם הם גבוהים, יש לאפשר למי ההשקיה לזרום עד לקריאות נמוכות.

  • המכשיר משמש חקלאים גם לקביעת עיתוי השקיית חממה עבור עציצים וערוגות חממה וכן משמש לקביעת עומק השתרשות.

  • אפשר לעקוב אחר קריאות עם הזמן, וקצב העלייה במתח הקרקע בכל עומק נתון יכול להיות קשור לצפיפות השורשים הפעילים.

  • המכשיר מודד באופן רציף את פוטנציאל מי הקרקע או המתח, שהם מדד ללחות הקרקע או תכולת מי הקרקע. אם המתח באדמה גבוה, הצמחים צריכים להשתמש יותר באנרגיה כדי להפיק מי אדמה. אם המתח באדמה נמוך, אז לצמחים דרישות אנרגיה נמוכות יותר להפקת מי אדמה.

שפר את הניהול שלך עם מערכת ניהול נתונים מתקדמת

בכדי לייעל את תהליך הניטור והבקרה על מצב הלחות בקרקע, אנו מציעים מערכת ניהול נתונים מתקדמת המאפשרת לך לעקוב ולנתח את הנתונים מהטנסיומטרים שלך בזמן אמת. המערכת מספקת כלים מתקדמים לניתוח ותחזית, ומסייעת בקבלת החלטות מושכלות לחקלאות שלך.

איך מתבצעת קריאה?

  • טנסיומטר מורכב מצינור מלא במים עם כוס קרמית נקבובית בקצה התחתון . לאחר התקנתו באדמה, המים עוברים מהטנסיומטר דרך הכוס אל האדמה הבלתי רוויה.
  • תהליך זה נמשך עד שהלחץ השלילי בתוכו שווה ללחץ השלילי באדמה שמסביב. הלחץ בתוכו נמצא אז בשיווי משקל עם הלחץ באדמה וניתן למדוד אותו על ידי קריאת מד ואקום על הטנסיומטר.
  • כאשר אדמה רטובה מתייבשת, יניקת הקרקע-מים גוברת, וגורמת למים לזרום החוצה ממנו דרך הספל הנקבובי.
  • הנקבוביות הקטנות של הספל הרווי מונעות כניסת אוויר אליו. יציאת מים זו יוצרת ואקום בתוכו ומגבירה את הקריאה על מד הוואקום.
  • אם האדמה נרטבת מחדש על ידי השקיה, המים יישאבו חזרה לטנסיומטר, ויפחיתו את הוואקום בפנים, והקריאה על המד תקטן.

היכן להתקין טנסיומטרים?

יש להתקין אותם באתרים המייצגים את סוגי הקרקע ותנאי הגידול בשטח. אם סוגי הקרקע משתנים במידה ניכרת בשטח, יש להתקין טנסיומטר נפרד בכל אחד מסוגי הקרקע. יש להתייחס גם למאפייני לחות הקרקע במהלך התקנתו. בשדות יש לעתים קרובות חלקים רטובים וחלקים יבשים, וכן יש אזורים שהם לחים או יבשים יותר משאר השדה. יש למקם אותם לניטור אזורים אלה כדי למנוע אובדן תשואה.

אם שני גידולים שונים נטועים באותו שדה, התקן לפחות טנסיומטר אחד לכל גידול. הם צריכים להיות ממוקמים באזור ההרטבה של מערכת ההשקיה. עבור ירקות הגדלים על ערוגות עם השקיה בטפטוף, התקן אותו באזור ההרטבה של סרט הטפטוף. חשוב מאוד להסיר דשא, עשבים שוטים או מכשולים אחרים ממשטח האדמה שבו תתקינו אותו.

מתי לבצע קריאות?

  • יש לבצע קריאות טנסיומטר באותה שעה בכל יום, באופן אידיאלי בשעות הבוקר המוקדמות לפני ההשקיה.
  • תערכו תיעוד של הקריאות. לאחר מכן עליכם לפרש קריאות טנסיומטר כדי לתזמן השקיית ירקות בקרקעות.
  • כך תדעו האם יש להפסיק את ההשקיה כדי למנוע בזבוז מים ושטיפה של חומרי הזנה מאזור השורשים, תדעו אם צריך להשקות יבולים, תראו אם צמחים מראים תסמינים של מתח מים ואז צריך להשקות מיד.

כיצד לשלב טנסיומטרים במערכת חקלאית קיימת

תחילת עבודה עם טנסיומטרים: התחילו בכמה טנסיומטרים בשטח נבחר ולאחר מכן הרחיבו את השימוש בהתבסס על התוצאות.
הכשרת צוותים: ודאו שכל מי שעובד עם הטנסיומטרים עבר הכשרה מתאימה ויודע כיצד לקרוא את הנתונים ולפעול לפיהם.

כיצד להשתמש בטנסיומטרים לשיפור היעילות הכללית בחווה

ניתוח נתונים לטווח הארוך: איסוף נתונים מטנסיומטרים על פני זמן ארוך מאפשר זיהוי מגמות ודפוסים בשינויי מתח המים בקרקע כתוצאה מהשפעת כוח היניקה של מערכת השורשים של הצמח. ניתוח כזה יכול לעזור בתכנון חכם של השקיה ודישון.
התאמת השקיה לעונות השנה: הבנת השינויים במתח המים בקרקע לאורך עונות השנה מאפשרת התאמת תכנית השקיה לצרכים המשתנים של הצמחים. זה חשוב במיוחד בעונות מעבר כאשר הדרישות למים יכולות להשתנות במהירות.
שילוב עם חיישנים נוספים: שילוב טנסיומטרים עם חיישנים נוספים למדידת פרמטרים כמו טמפרטורה, מליחות ותכולת חומרי הזנה בקרקע באמצעות משאבי תמיסת קרקע יכול לספק תמונה מלאה ומדויקת של מצב הקרקע ולהוביל להחלטות נבונות יותר.

מהו טרנסיומטר?

טיפים לתחזוקת הטנסיומטר

שימו לב, כדי לספק קריאות מדויקות של מצב מי הקרקע, במהלך עונת הגידול, יש למלא את כל הטנסיומטרים במים נקיים מדי פעם, בעיקר לאחר תקופות ארוכות ללא השקיה או גשם. בצעו בדיקות שבועיות על מנת לוודא שהם לא התנקזו ופועלים כהלכה, בדקו את מפלס המים ובדקו את תקינות היניקה עם משאבת הואקום.

אנחנו נשמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה!

תפריט נגישות

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע"מ ומפנה את המתקשר לבית העסק. משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת. מספר הטלפון הרגיל של בית העסק הוא
050-5366530